Agility

Agility är en hundsport som har kommit till Sverige från England. Agility kom till Sverige 1984 och blev en officiell tävlingssport 1987. Själva ordet agility betyder vighet, snabbhet, och det är just vad agility handlar om. En agilitybana består av 10-20 hinder. Hunden ska kunna styras (dirigeras) med hjälp av din röst och ditt kroppsspråk.

Läs mer om Agility

Bruksprov

Bruks är ett gemensamt namn för fyra olika provgrenar som Svenska Brukshundklubben (SBK) ansvarar över. Brukshundar brukar man kalla de raser som SBK har så kallat avelsansvar för. Från början var det tjänstehundar av främst följande hundraser: schäfer, rottweiler, boxer, dobermann, collie och riesenschnauzer. Det var raser som användes inom polisväsendet och av militären. Alla bruksgrenar har sin bakgrund i prov som dessa tjänstehundar genomgick och proven utgick ifrån vad man behövde använda tjänstehundarna till.

Nuförtiden är det inte bara så kallade bruksraser som tävlar och prövas i bruksgrenarna. Med tiden har bruksgrenarna blivit populära hundsporter och ett stort fritidsintresse hos ”vanliga” hundägare. De allra flesta hundraser går det alldeles utmärkt att träna och tävla i bruksgrenarna. Men för att tävla måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben (SKK) och föraren till hunden måste vara medlem i någon av SBK godkänd klubb.

Läs mer om Bruksprov

Lydnadsprov

Om det räcker för dig att din hund till exempel sätter sig när du säger ”sitt”, oavsett när eller hur den sätter sig, då kan du nöja dig med vardagslydnad. Men om du vill att hunden ska sätta sig omedelbart och dessutom rakt och fint vid din vänstra sida, då är det lydnadsträning på en högre nivå som du ska träna. När man tävlar på lydnadsprov är alla saker som hunden och du gör uppdelade i olika delar, dessa brukar kallas för moment.

Alla börjar tävla i klass I och först efter att man har fått tillräckligt med poäng i en klass får man gå vidare till nästa klass. På lydnadstävling finns startklass, klass 1, klass 2 och klass 3.

Läs mer om Lydnad

RallyLydnad

Rallylydnad är en perfekt aktivitet för den vanliga familjehunden och bygger på glädje och samarbete – dessutom är det en underhållande hundsport att titta på.

Via träningen ger rallylydnaden dig och din hund en bättre kontakt och du får en hund som är lydig, följsam och samarbetsvillig. En sådan hund fungerar lika bra i hemmiljö tillsammans med familjen som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar.

Vår erfarenhet visar också att en hund som får arbeta tillsammans med människor mår bättre och är lyckligare. Då rallylydnad inte är fysiskt krävande passar det också för både äldre hundar och förare.

Läs mer om RallyLydnad