Om det räcker för dig att din hund lägger sig ned när du säger ”ligg”, oavsett när eller var den lägger sig, då kan det räcka med vardagslydnad. Men om du vill att hunden ska lägga sig omedelbart och dessutom där du vill, då är det lydnadsträning på en högre nivå.
När man tävlar på lydnadsprov är alla saker som hunden och du gör uppdelade i olika delar, dessa brukar kallas för moment. Alla börjar tävla i Startklass och först efter att man har fått tillräckligt med poäng (uppflyttningsresultat) i en klass får man gå vidare till nästa klass.
På lydnadsprov kan man tävla i Startklass, klass 1, klass 2 och klass 3.
Vilka moment de olika klasserna innebär kan du läsa i reglerna som finns i filarkivet på den här sidan.
På tävling
Alla hundar som är över 10 månader får delta på lydnadsprov, även oregistrerade hundar, men dessa måste lösa en tävlingslicens.
Det brukar vara en salig blandning av hundar på ett lydnadsprov; små och stora, vallhundar, brukshundar, jakthundar och sällskapshundar. På provet bedöms hundens sätt att genomföra alla olika moment.
När du tävlar kommer det, förutom du och din hund, finnas en domare, en tävlingsledare och en skrivare med på lydnadsplanen.
Efter varje moment delar domaren ut ett betyg, skalan är mellan 0-10 med halvpoäng från och med betyg 5. Vilket betyg domaren ger visar han/hon genom att hålla upp en skylt. Men olika moment har olika värde, beroende på hur svårt man anser att det är att utföra för hunden. Värdet sätts med hjälp av koefficienter som sedan multipliceras med betyget.
Domaren bedömer också helhetsintrycket, då ingår både alla moment men också samarbetet mellan dig och hunden däremellan.
På lydnadsprov vill man se stor arbetsglädje hos hunden!
På kommando
Även föraren måste var lite lydig när det är tävling och det är bra att redan från början lära hunden ett ord – kommando – för varje moment.
Vilka kommandon som du får använda kan du läsa om i tävlingsbestämmelserna för lydnadsprov.
Om hunden inte gör som du säger första gången kanske du säger kommandot en gång till eller visar med din kropp, det kallas för dubbelkommando. Det är tillåtet men domaren kommer att göra neddrag i betyget.
Under själva momentet får du inte småprata eller belöna din hund, men mellan två moment får du berömma hunden, däremot får man inte använda sig av godis eller leksak.
På lydnadsprov brukar man prata om utgångsställning, det är när hunden sitter rakt och fint bredvid dig på din vänstra sida. Alla moment börjar och slutar i utgångsställning.
Priser
När tävlingen är avslutad får du ditt tävlingsprotokoll där du kan se vilka betyg ni fått på olika moment. Beroende på den sammanlagda poängen, får du ett första-, andra-, tredje eller noll pris.
Tävlingsledaren
Det är tävlingsledaren som berättar för dig vilka moment du och din hund ska göra och hur du ska gå. Tävlingsledaren säger också till när ett moment är avslutat.